i30 1.4 T-GDi chybová hláška P0420

ruby
Dátum registrácie: 19. Októbra 2024, 07:44

i30 1.4 T-GDi chybová hláška P0420

Príspevok od používateľa ruby »

Zdravím, kúpil som Hyundai i30 1.4 T-GDi. Najazdených ma 85000 km, ročník 7/2019, takže už by mal byt s GPF filtrom. Počas záruky malo vozidlo viackrát problem s praskaním sviečok, čo bolo riešené výmenou od cievok, vstrekov, až po konečnú výmenu komplet ventilov, kedy jeden z výfukových ventilov bol ohnutý. Teraz dúfam, že už to bude v poriadku.

Čo je ale problémom, že v diagnostike sa objavila chyba P0420 - Catalyst System Efficiency Below Threshold (Bank 1). Žiadna kontrolka nesvieti, auto nemá zvýšenú spotrebu a ani nebadať žiadny problem s výkonom.

Obavám sa najhoršieho, že môže ísť o poškodenie katalyzátora. Ma niekto s týmto skúsenosť na tak malo jazdenom aute?
Ak bol zlý výfukový ventil, mohlo gpf a katalyzátor aj poriadne zas*at od oleja. Rovnako tam auto jazdilo často v meste, tak tiež to jeho stavu nepomohlo.

Moja otazka znie - je možné tento stav zvrátiť späť? Natankoval som kvalitne palivo a prebehol to po diaľnici. Stále to tam je, bolo to len cca 100 km. Lambda sonda vyzerá byt ok, nehadze to žiadne divoké hodnoty. Pomohlo by pripadne nejaké strojové čistenie, pripadne nejaký prípravok do paliva, ktorý rozpúšťa veci vo filtry a katalyzatore?

Ak nie, aká je cca cena originálneho dielu aj s výmenou? Náhradu by som nechcel davat, vydrzi to dokopy nič. Radšej priplatiť za keramický.

Vďaka za každú odpoved.
dibarbora
Dátum registrácie: 19. Januára 2020, 17:06

Re: i30 1.4 T-GDi chybová hláška P0420

Príspevok od používateľa dibarbora »

Máš tam kombo s GPF (tzv. 4 cestný katalyzátor)... poškodený môže byť... lenže jeho cena je viac ako 3000€, tak treba vylúčiť príčiny okolo. Nie len lamdba sondy ale aj meranie teploty. Hyundai tam nemá meranie tlakov, ale stav zanesenia GPF odhaduje RJ z "teplotného spádu" pred a za GPF. Ďalej môže chyba smerovať aj na stav katalyzátora ako takého.. nie len GPF. Takže by som auto zobral odmerať na "neoficiálnu" emisnú.. ako sú na tom HC a CO..
ruby

Tu emisnú určite vyskúšam. Čo ma ale zaráža je, že na palubovke nesvieti žiadna kontrolka. V prípade zlého GPF predpokladám, že by sa nejaká kontrolka predsa len objavila a auto by slo v nejakom núdzovom režime podobne, ako pri zlom DPF u nafty. Ten teplotný spád ma na meranie na starosti nejaké čidlo alebo odkiaľ si to berie RJ?
Mareckoi30
Dátum registrácie: 20. Októbra 2024, 10:11

Príspevok od používateľa Mareckoi30 »

Ja by som vyskúšal "Liqui Moly 8931 Catalytic-System Cleaner", poriadne by som preveril tesnosť aj keď tlak to nesníma.
Mám skúsenosť s prehrýznutým káblom k druhej lambda sonda a na prístrojovke žiadna kontrolka, bez zmeny spotreby a dymivosti. Zistil som to pri prvej EK, keď som neprešiel 🙆🏼‍♂️.
dibarbora
Dátum registrácie: 19. Januára 2020, 17:06

Príspevok od používateľa dibarbora »

ruby napísal: 20. Októbra 2024, 12:45 Tu emisnú určite vyskúšam. Čo ma ale zaráža je, že na palubovke nesvieti žiadna kontrolka. V prípade zlého GPF predpokladám, že by sa nejaká kontrolka predsa len objavila a auto by slo v nejakom núdzovom režime podobne, ako pri zlom DPF u nafty. Ten teplotný spád ma na meranie na starosti nejaké čidlo alebo odkiaľ si to berie RJ?
Teplotný spád určuje z merania teploty pred a za katalyzátorom... má dve teplotné čidlá (meranie teploty je jednoduchšie a lacnejšie aj keď to je len odhad, ale na GPF to asi stačí). A stav jednotlivých prvkov v rámci komba all in one bude asi vždy len istá miera odhadu..
ruby

Tak aktualizácia: Opäť som skontroloval obidve lambdy a vyzerali dobre. Chybu som vymazal a auto opäť prevetral na cca 200 km v mixe obec, diaľnica, mimo mesto a žiadna chybová hláška sa už neobjavila. Tak verím, že to pomohlo. Mám objednaný aj ten prípravok od Liqui Moly, možno to preventívne použijem. Ešte počkám na "potvrdenie" z predkontroly na emisnej kontrole. Na prvý pohľad ale kvalitné palivo a prebehnutie auta pomohlo. Žiaľ, za to ako bolo využívané auto predtým nemôžem :roll:
Napísať odpoveď

Návrat na "i30 3. gen (2017 - )"